ANUNȚ IMPORTANT

Inchide

Trimite unui prieten

ANUNȚ IMPORTANT

Exportă PDF - ANUNȚ IMPORTANT Tipăreşte pagina - ANUNȚ IMPORTANT Trimite unui prieten - ANUNȚ IMPORTANT

publicat Miercuri , 4 Septembrie 2019, 16:55

INFORMARE PRIVIND COMBATEREA BURUIENII AMBROZIAPrimăria Comunei Domneşti se alatură autorităţilor centrale şi locale care au informat şi atenţionat cetăţenii cu privire la problemele de sănătate cauzate de alergia la AMBROZIE.
Este foarte important ca fiecare dintre noi să conştientizăm impactul negativ pe care buruiana AMBROZIA îl poate avea asupra sănătăţii oamenilor. Aceasta buruiana are tendinţa de a se răspândi din ce în ce mai mult in România, din cauza poluării, urbanizării şi schimbărilor climatice. O singura plantă poate produce 1 miliard de grăuncioare de polen, care sunt purtate de cele mai slabe adieri de vânt, fiind identificat polenul chiar şi la 600 km în largul mării și la 3 km înălțime în atmosferă, ceea ce înseamnă că planta poate produce alergii inclusiv la distanțe mari de locul focarului.
Reprezentanții Primăriei Comunei Domneşti, identifică terenurile cu AMBROZIE și pe proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, precum și pe beneficiarii lucrărilor de construcții unde sunt descoperite focare de infestare, potrivit art. 3 din alin. (1) din HG nr. 707/2018. În prealabil aceștia sunt avertizați printr-o somație transmisă de primărie asupra obligațiilor ce le revin și asupra sancțiunilor ce pot fi aplicate în cazul nerespectării prevederilor legale. În conformitate cu prevederile art. 1 alin. (1) din Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii AMBROZIA, reiteram faptul ca:
"PROPRIETARII SAU DEȚINĂTORII DE TERENURI, ADMINISTRATORII DRUMURILOR PUBLICE, CĂILOR FERATE, CURSURILOR DE APĂ, LACURILOR, SISTEMELOR DE IRIGAȚII ȘI AI BAZINELOR PISCICOLE AU OBLIGAȚIA SĂ DESFĂȘOARE LUCRĂRI DE PREVENIRE, COMBATERE ȘI DISTRUGERE A BURUIENII AMBROZIA, DENUMITĂ ȘTIINȚIFIC AMBROSIA ARTEMISIIFOLIA, PENTRU EVITAREA INSTALĂRII ȘI RĂSPÂNDIRII VEGETAȚIEI ADVENTIVE INVAZIVE ȘI ELIMINAREA EI ÎN CAZUL PREZENȚEI PE TERENURILE INTRAVILANE SAU EXTRAVILANE."
Primim numeroase sesizări şi suntem solidari cu toţi cei care suferă de această alergie. Pana în prezent am procedat la punerea ȋn aplicare a normelor prevǎzute ȋn Legea nr. 62/2018, respectând termenele prevăzute, după cum urmează: anunţ public de informare, identificare și centralizare terenuri infestate cu AMBROZIA, contractarea unei firme specializate ȋn vederea intervenirii ȋn zonele afectate pe domeniul public. Menţionǎm cǎ am transmis adrese către Administraţia Naţionalǎ a Apelor Romane și Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA, pentru a interveni ȋn zonele pe care le administreazǎ. S-au efectuat lucrări de cosire pe domeniul public, atat Compania Naţională de Căi Ferate cât şi Administraţia Naţională a Apelor Române ne-au răspuns pozitiv solicitarilor. Am trimis înştiinţări proprietarilor unde s-a constatat prezenţa buruienii, unele dintre ele finalizându-se cu succes. Continuăm cu transmiterea acestora către toţi proprietarii de terenuri. În prezent, efectuăm intervenţii repetate pe domeniul public şi răspundem tuturor sesizărilor cetăţenilor. În perioada de identificare a terenurilor ne-am confruntat cu situaţii precum: terenuri care aparţin cetăţenilor străini care nu locuiesc în România, terenuri care aparţin unor cetăţeni români care locuiesc sau se află la muncă în afara graniţelor ţării pe perioade lungi de timp sau cu neînregistrarea terenurilor dobândite de către noii proprietari.
Tocmai de aceea revenim şi solicităm tuturor acelor proprietari de terenuri unde există buruiana AMBROZIA să intervină de urgenţă în vederea combaterii acesteia. Metodele recomandate sunt: cosire manuală sau prin folosirea diferitelor echipamente mecanice de tuns iarba, se pot aplica erbicide, iar în cazul unor focare izolate AMBROZIA poate fi îndepărtată prin smulgere sau secerare folosind mănuși de protecție. Nerespectarea acestor prevederi legislative se sancţionează cu amendă contravenţională de la 750 lei la 5.000 lei în cazul persoanelor fizice, respectiv de la 5.000 lei la 20.000 lei în cazul persoanelor juridice.
Este important de ştiut că semințele AMBROZIEI rămân în sol până la 40 de ani. Perioada de polenizare este lungă, de la sfârșitul lunii iulie până la sfârșitul lunii octombrie. În lunile mai și iunie, planta se află în stare vegetativă, fără a elibera polen. Aceasta este perioada optimă în care se poate face eradicarea plantei. Tocmai de aceea, combaterea acestei buruieni se va afla pe lista de priorităţi începând cu primele luni ale anului. Este responsabilitatea noastră ca astfel de situaţii sa fie evitate şi de aceea ne vom apleca cu precădere asupra acestei probleme.

Trebuie să conştientizăm importanţa eradicării AMBROZIEI şi să ne implicăm într-o lupta pe termen lung.
Să arătăm că ne pasă de sănatatea fiecăruia dintre noi!

 

PRIMAR,
GHIŢĂ IOAN ADRIAN

 

Fişiere - ANUNȚ IMPORTANT

Înapoi la Știri și evenimente
Inapoi
Carte oaspeti
Galerie foto
Plătește Online
Ghiseul.ro
DOCUMENTE DE INTERES pentru cetateni
OBIECTIVE REALIZATE
în mandatul curent
PROIECTE IN DERULARE
Planuri de dezvoltare